glitter-graphics.com href="http://www.glitter-works.org" target=_blank>glitter-graphics.com

Jumaat, 25 Februari 2011

KeK CoKlAt LeMBaB...

Ni kek yg ade topping coklat.....


Assalamualaikum dan selamat pagi...tima kasih kpd semua yg mengunjungi rumah(blog) zai yg.tak seberapa ni.....pagi ni zai x masak...hahaha...tau nape???? cik abg saya dlm proese menjaga kesihatan...kesihatan????erm...tau nape dia g wat medical checkup ritu result x berapa cantik ckit.ade lebihan kholestrol n uric asid(gaout)...emh..zai x tau nk ckp per...jd dia perlu berdiet...nampaknya zai pun skali lah berdiet.nk msk sian gak nanti melopong ja...cik abg zai ni pantang jumpa n tngk...mesti nk ngap gak walaupun ckit..jd.mknlah roti je...sian kan.tp.t/hari leh mkn nasi...past ni zai kuranglah kejaa...gaji pn nanti kena potong...hehehe...

zai sebenarnya nk kongsi resepi dgn anda semua.resepi ni di ambil dr.MyR.jadi tima kasih kpd.empunya resepi ni.resepinya kek coklat lembab....ish awat yg.dok letak lembab lak kt dia...sian kek tu g lah nama kek coklat cerdas ke...kan best ckit kek tu nak naik....hehhehe..jgn marah er...nanti kena juai...zai dh wat bnyak kali dan siap ade tempahan g....zai ni suka kerja dr.umah...segala mcm zai wat nk jual...hehehe...best x...tapai lah,kek lah,karipap mini lah dan segala mcm biskut raya...time x raya ni x leh masukan resepi2 biskut nanti kempunan...
alah ckp pnya ckp lum kuarkan lagi resepi..k lah ni resepinya....

Bahan2nya:
(A)
1 cwn serbuk koko
1 cwn gula pasir
1 cwn susu cair
1 cwn minyak masak/mentega cair
1/2 cwn susu pekat

(bahan A ni dimasak di atas api kecil sehingga larut gula dan sebati)

(B)
1 1/4cwn tepung gandum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat

(bhn B diayak bersama)

3biji telur.

Utk.Toppingnya
bahan:
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn serbuk koko
1sb minyak masak
(masak atas api kecik sehingga sebati.)

Cara2nya:
1.pukul telur sehingga kembang..kemudian masukkan bahan A yg telah sejuk kedlm telur.pukul sehingga sebati
2.kemudian masukkan tepung yg diayak td.sedikit demi sedikit sehingga abis.tepung dikaup balikkan jer...
3.selepas itu masukkan kedlm loyang yg telah digris dan dilapik kertas minyak.
4.panaskan periuk kukusan selepas itu masukkan aduanan yg sudah siap td.
5.kukus sehingga sejam.tutup tudung periuk kukusan dgn kain.supaya wap tidak keluar dan kek menjadi cantik..
6.lepas sejuk kuarkan dr.loyang dan siramkan nya dgn coklat cait utk.topping td.siap dah!!!!!


Ni baru je kuarkan dr.periuk kukus.panas- panas g....