glitter-graphics.com href="http://www.glitter-works.org" target=_blank>glitter-graphics.com

Ahad, 20 Februari 2011

GooD NiTe.....

Adoi dh ngantok....esk nk bangun pagi2...sebelum tido zai ade nk kongsi bersama..zai ada terbaca tentang khasiat susu kambing..susu kambing merupakan susu ke-2 terbaik selepas susu ibu.bnyak menafaatnya susu ni..jd.zai pn amalkan slalu.alhamdulillah ada perkembangan.dulu zai ni susah ckit tido klu tido pn kadang2 x nyenyak betul2..jd selepas minum susu kambing alhamdulillah tido n rehat badan zai.bila bangun pagi pn segar.lagi satu kulit zai ni rasa halus dan kesan parut  nampak cm pudar...sebenarnya zai yang leh minum ni sebab ada dngr.klu susah dpt cahaya mata amalkan minum susu kambing dgn kurma...zai ni dh 2thn kawin tp lum dikurniakan rezeki lagi utk.dapat baby...

Jd.sebagai ikhtiar zai amalkan susu kambing dgn.kurma..jd.dh nk tidor lah ni...jom kita minum dulu!!!!!! zai minum susu kambing jenama higoat keluaran org kg zai juga lah..hehehe...bkn nk promote ye saje je..itu jer yg zai tngk kt kedai ubat...tempat lain pn ada gak..1st zai beli kt kedai satu tu harga rm36 sekotak..bila dh habis saje je zai jln2 kt kedai yg lain tup2 tngk hrga rm29sktk jenama yg sama gak.apa lagi zai cekup lah...murah bnyk dr.yg 1st zai beli..ni lah rupa susu kambing higoat tu semua org dh tau kan...mai secawan...


Susu kambing kegemaran saya...mai secawan...

PaU PiNk

Sekali lagi bersua...zai dr.kecil hinggalah sekarang minat sngt dgn.kuih pau..dulu mak zai selalu gak wat tp pau tu masa panas lembut tp bila dh sejuk keras je..pau zai paling suka pau hong kong...bkn dr.hongkong tp nama je..bila dh kawin ni br lah nk belajar cr.resepi...pnyalah jelajah bnyak resepi tp tngk mcm menjadi resepi di myr gak.resepi dr.mat gebu...memang gebulah pau dia...zai pn amik lah resepi nya.tp zai ni gatal tangan nk letak pink color jd lah pau pink...pink tu over lah pulak....hehe...mat gebu sorry er amik resepi x gtau ...tp.tima kasih menjadi x lingkuplah tepung zai tu...resepinya zai x berani letak...tp klu nk silalah pergi ke rumah blog mat gebu....zai juz tunjuk pic pau pink zai je lah ye...gebu sedap...inti kacang merah zai wat..

PaU OvEr PiNk...

CoKlAt MaNiS Ku..

Urmmh...sejak dua tiga menjak ni homemade coklat menjadi2...panas cm pisang goreng...ade satu hari tu zai ni g lah kedai barangan kuih..nk beli benda lain tetiba kakak kerja kt situ cite pasal coklat..zai ni lambat jer ape org cite mesti nk cuba...dia gtau coklat yg sedap tok wat coklat bentuk ni...jd zai belilah dan wat jd rupanya...senang nk wat...jd zai suruhlah hubby bw g tempat kerja...apalagi kwn2 dia minta order lah...sambutan memberangsangkan...sampai datang umah pn ade..ni lah coklat nyer..tp zai wat ni saje je nk kasi kt sepupu...lum warnakan lagi atasnye saje je nk upload dulu...
Sweet ChoCholate



SiAp UtK.DiBeRi

BaKsO

Assalamualaikum dan selamat petang..ish dh lm x n3..bkn pe zai x tau ape lagi nk tulis sbenarnya.jadi nk jdikn cerita zai ade lah mengidam makanan ni...penah makan masa raya puasa ritu mak sedara suami masak..zai masa tu sakit perut mak mertua zai pun g lah kt zai makanan ni.huuuhh...rasa berpeluh satu badan.....smlm ada cr resepi kt myr ader.jd pagi2 dh telefon hubby soh belikan meat ball n bihun.balik je terus wat...adui memang meletop lah...kata nya resepi ni memang dr.indon.zai x tau lah rasa bakso indon memang betol2 gni ke x sbb zai x penah makan kt kedai org indon..hehehe...ni resepi nyer....


                                                                                          BakSo MeLeToP

Bahan2nya:(ikut berapa banyak anda nak hidang)
(a) utk.sup..
Bebola daging (letak banyak lagi sedap)
bawang merah dimayang halus
serai diketuk
*halia
*bawang putih
*lada hitam
kiub pati daging /ayam
Garam secukup rasa
(b)
Bihun
taugeh
**daun sup
**kubis
**bawang goreng

Nota: Bahan bertanda * ditumbuk halus.bahan bertanda ** dipotong halus.untuk gemarkan pedas boleh lah dimakan dgn sambal kicap.


Cara:
Tumis bawang merah yg dimayang sehingga kekuningan,masukan bahan yg ditumbuk bersama serai.selepas garing masukan sedikit air dan bebola daging.masukan bersama kiub pati daging /ayam.biar sebentar.kemudian masukan air sebanyak mana anda inginkan.masukan garam dan masak sehingga menggelegak @ betul2 masak. Bihun direndam kemudian celur sehingga lembut.selepas itu boleh lah dihidang bersama taburan sayur dan sup.sedia tok makan.