NaSi BeRiaNi... ter over rempah..huhuhu...tu yang nampak gelap ckit..tapi sedap.. |
Assalamualaikum dan terima kasih kpd.semua pengunjung yg.sudi ke blog zai ni....harini cutikan...anda semua masak pe kt family...zai sebenarnya dh plan dr.smalam nk wat nasi beriani..selalu sangat zai dan cik abg g makan kt kedai mamak...dh la muka pun lebih kurang sepesen je dgn mamak tu...hehehe...urhm..barang2 nak wat tu beli dh seminggu dah tp.lum wat2 lagi...haaa....harini tercapai gak nak wat nya...zai x wat bnyak lauk...juz dalca,acar dan ayam goreng je..ade org suka makan dgn.kuzi,kurma,masak pedas..tapi zai lebih suka ayam goreng jer...
Disini zai nak kongsikan resepinya.sebenarnya zai tngk sama je resepi2 nasi beriani ni...zai pandai2 lah wat sekadar ingat2 cmtu ja...k lah ni zai sertakan resepinya...
Bahan2nya:
2 cwn beras basmathi (direndam lebih kurang 1jam dan toskan)
2 cwn air (ikut sukatan anda)
1 cwn susu cair
2 sudu makan minyak sapi
4 susu makan minyak jagung/masak
*2ulas bawang putih
*3ulas bawang merah
*1/2 inci halia
1/2 sudu makan rempah beriani
rempah (kulit kayu manis,bunga cengkih dan bunga lawang)
daun pandan disimpul
gajus yg.digoreng tanpa minyak
sedikit kismis
daun bawang/ketumbar
sedikit pewarna kuning+ sedikit air
garam secukupnya
sedikit serbuk perasa
(Nota : bahan bertanda* di blender)
Cara2:nya
1.panaskan minyak dan minyak sapi,tumis bahan yg di blender beserta kulit kayu manis,bunga cengkih dan bunga lawang tadi sampai kekuningan.
2.masukan rempah beriani.masak sehingga garing.masukkan air.susu cair,daun pandan,garam dan serbuk perasa.
3.tunggu sehingga mendidih..selepas mendidih masukkan beras,atas beras tadi taburkan sedikit daun bawang/ketumbar,kismis dan gajus.
4.setelah kering air,gaul nasi perlahan2 supaya bahan tadi bercampur dan tutup dgn.tudung periuk seketika dgn.menggunakan api yg.kecil.selepas beberapa minit buka tudung periuk dan renjiskan pewarna yg telah dicampurkan dgn.sedikit air.tutup semula tudung nasi..ulang seperti di atas dgn.merenjis pewarna lagi..
5.selepas itu gaul nasi tadi perlahan2 supaya asi tidak patah sehingga warna tadi mengena padi nasi bahagian
bawah..tutup dan tunggu sehingga masak nasi tadi.siap...
(Nota : sekiranya nasi tadi ada nampak sedikit kurang masak /mentah anda bolehlah alaskan daun pisang/plastik diatas nasi dlm periuk td.semasa kering)
SeT NaSi BeRiAnI..makan tengahari...simple tp.sedap... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan