DaLcA AyAm TuRuN TeMuRuN.... |
zai nak kongsikan resepi turun temurun mak zai..bnyak zai tngk resepi2 lain kebanyakannya tumis.tapi zai punya resepi tak tumis ringkas jer.mak zai selalu wat cmni kt tempat kenduri kiranya mak zai ni tukang masak lah kt kampung bila nk kenduri...tapi anak dia ni tolong makan ja lah kt tempat kenduri tu...hehehe...ni ha resepinya..
Bahan2nya:
1-1/2 cwn kacang dal direndam sebentar dan toskan
ayam ikut suka (kaki,leher,daging)
*3 ulas bawang putih
*6-10 tangkai cili kering
*3-4 sudu makan serbuk kari
*1sudu makan serbuk kunyit
3 cwn satan /secukupnya
(sayur kat bawah ni ikut citarasa anda nk masukkan)
carrot dipotong kecil
terung kecil dibelah
ubi kentang
garam
gula
serbuk perasa
(Nota : bahan bertanda * di blender)
Cara2:nya
masak bahan yg.telah di blender tadi sehingga kering sedikit kemudian masukkan 2/3 kacang dal dan sedikit santan.masak kacang tadi sehingga empuk dan hancur.kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam itu empuk.selepas itu masukan santan,kacang dal yg.tinggal 1/3 tadi,sayur2an,garam,gula,dan serbuk perasa secukup rasa.masak sehingga mendidih/betul2 masak dan pekat sedikit.siap utk.dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan