Bahan kuah:(ikut hidangan anda)
*beberapa ulas bawang merah
*beberapa tangkai cili padi
*cili kering yg.dh direbus - ikut selera kalau nk pedas ke tak
*sedikit belacan
ikan direbus diambil isi dan dikisar bersama air rebusan tadi
daun kesum
bunga kantan
asam keping (lebihkan sedikit supaya masam)
garam
serbuk perasa
laksa - (direndam dan rebus sehingga lembut)
sayuran untuk tabur di atas
timun dipotong halus
bawang besar dimayang halus
daun selom -(kalau kat kedah panggil daun selom kalau tempat lain tak tau lah macam ulam gak la)
telur rebus
(nota : bahan yg bertanda* dikisar halus)
cara:
masak@ rebus bahan yang dikisar bersama daun kesum,bunga kantan dan asam keping.masak sehingga sedikit kering.kemudian masukan isi ikan yg telah dikisar tadi..masuk garam dan serbuk perasa.masak sehingga menggelegak.siap untuk dihidang.
(nota:kuah laksa ni mesti masam sedikit baru sedap)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan