CuRrY PuFf AyAm Ku... |
Assalamualaikum...ermh..rini lmbt g n3...arini air dh ade...hurey...hurey...apalagi basuh bajulah yg. berdoyon-doyon kt belkng...sehari memebasuh jer dr.pagi sampai ke ptg...ermh...penatla....tp.zai sempat juga wat curry puff yg.zai janjikan semalam...zai beli pastry yg dh siap juz wat inti dan balut jer.bukan per haritu zai ade jln2 kt econsave terjumpalah pastry ni...ermh..lbh kurang pastry kulit karipap pusing kita tu jer.tp yg.ni dibakar...ni lah resepinya...
Bahan2nya:
kulit pastry curry puff 4x4 jenama kawan (ikut anda nk hidangkan)
Intinya:
ubi kentang dipotong dadu kecil2 dan direbus sehingga lembut
bawang putih dihiris
bawang besar dihiris halus
serbuk kari ayam
daun kari
ayam/daging dipotong dadu
sedikit garam
sedikit gula
sedikit minyak
Cara:
Inti:-
1.panaskan minyak tumiskan bawang besar,bawang putih,daun kari...setelah garing masukan ayam,goreng
seketika
2.masukkan serbuk kari dan sedikit air.tunggu sehingga serbuk kari garing.setelah itu masukkan garam,
gula dan sedikit air..
3.akhir sekali masukkan kentang yg.telah direbus td.goreng jgn terlalu lama supaya tidak hancur.air jgn.terlalu
banyak inti biar lembab-lembab je.siap.tunggu sehingga sejuk baru masukkan dlm pastry..
4.buatkan bentuk yg disukai pada kulit tersebut..kaedahnya ikut gambar dibawah.
5.dah siap sapulah telur dan bakar sehingga kekuningan/masak
(Nota: Jgn.guna api yg kuat sangat nanti cepat kuning dan x masak kulit didalam..)
Ni ha kulit pastry.... |
inti yang dah siap.. |
cara nak lipat kan pastry utk.wat segi 3.. |
past tu lipatlah.zai gn plastik yg alasnya senang ckit nk lipat x lekat kt tangan..lps je lipat cmtu buka plastik alas separuh dan tekanlah dgn garfu kt bahagian tepi lipatan...atur kt alas dulang pembakar buangkan alas plastik tadi..
ni wat bntuk segi 4.kaedah yg sama.tp zai potong tengah... |
tara..dh siap..sebelum bakar sapu telur.. |
2 ulasan:
amboiii...yum3x..nmpk cm sodap jek...blik nnt nk try buat jgklah..tp umah kite xde oven la kak..klu goreng je boleh..??hehehehehehe
ermh...kak x pasti lak boleh ke x goreng..rasanya boleh kot nanti jadi macam karipap biasa kita makan tulah...ni pun kulit doh lebih kurang doh karipap pusing biasa kita..
Catat Ulasan