glitter-graphics.com href="http://www.glitter-works.org" target=_blank>glitter-graphics.com

Isnin, 21 Februari 2011

TaPai PuLuT..

SEMANIS TUAN NYA.......

Bersua kembali...zai ptg td buat tapai pulut.zai ni memang jual tapai pulut.zai letak kt kedai makan jiran zai.alhamdulillah dh sthn lebih wat jualan.nak jadikan cerita cmna zai leh jual..dulu mak zai suka wat tapai ni..memang fav.zai lah...bila kawin tinggal lak jauh dgn mak.zai wat lah sendiri.zai kasi jiran zai sekali.jiran zai ni buka kedai makan.bila dia rasa jer dia gtau zai suruh wat letak kt kedai dia kebetulan zai ni memang surirumah sepenuh masa jd.zai pun wat lah dr.duduk saja kt umah dpt gak duit poket sendiri...alhamdulillah tapai ni org suka sebenarnya...manis...senang gak wat nya...kepada sesiapa nk cuba ni cara2nya:


bahan:
beras pulut (ikut bnyk yg nk)
ragi

(Nota : ragi bila nk beli pilih warna betul2 putih.itu menandakan ragi tu elok dan baru)

Caranya:
basuh beras pulut sehingga bersih,masukkan sedikit air kedalam periuk yg berisi beras pulut td.air seinci dari paras atas beras pulut.jgn terlalu bnyk nanti lembik.bila dh.kering air.alihkan pulut kedalam periuk kukus.kukus sehingga masak.lpas masak alihkan sekali lg pulut yg dh masak kedlm talam utk.sejukkan pulut td.selepas betul2 sejuk ambil ragi dan relaikan dgn guna penapis air diatas pulut.kenakan ragi disetiap tempat.lpas itu masukkan pulut yg dh siap diragi td dlm bekas yg kita suka...simpan pulut yg dh siap sehingga sehari.nak tau pulut tu dh manis ke x.kita akan nmpk sedikit air akan ada kt dlm bekas yg kita masukan td.selepas nmpk air td masukkan dlm peti sejuk utk.dptkn manis yg.mantap dan sedap..boleh disimpan lama dlm peti sejuk.jgn biarkn terlalu lama diluar..

Tiada ulasan: