glitter-graphics.com href="http://www.glitter-works.org" target=_blank>glitter-graphics.com

Rabu, 23 Februari 2011

BuN SaRdIN & SoSeJ...


Assalamualaikum..mlm ni zai nk kongsikan resepi wat bun lembut dan sedap...sebenarnya ni adalah resepi base mini pizza zai juz tambah ckit bahan je g.pastu zai watkan roti gulung sosej dgn inti sardin..menjadi...zai dh wat bnyk kali ni zai sempat upload tempoh hari zai wat...teringat adenya pic.tu zai nk kongsi bersama.....di bawah ni zai lampirkan resepinya.anda cubalah...dr.beli yg.dh siap baik wat sendiri lagi puas hati..................

BuN AnEkA BeNtUk.

Bahan2nya:

200ml air
300g tepung roti
14g gula
3.5g garam
16g shortening
 3g dry yeast
6g susu tepung
1 sk bread improver
1 sk softener

Inti ikut kehendak masing2.utk.sapu gn telur yg dh dipukul sedikit.lepas sapu letaklah parutan cheese dan sos.
    
Cara-cara:

   1. Masukkan bahan-bahan untuk buat doh roti ke dalam breadmaker. Setting untuk doh. Lepas tu ON kan.
   2. Bila dah siap, tumbuk untuk keluarkan angin. kemudian bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentuk
       bulat. Rehatkan selama 10 minit.
   3. Ambik sebiji doh buat bentuk yang kita ingini buat sehingga habis.sapukan telur dan taburkan cheese   
      serta letakan sos.Biarkan naik 2 kali ganda.apabila naik 2 kali ganda br.masukan dlm.oven yg dh 
      dipanaskan.bakar sehingga kekuning kuningan atau masak.


(Nota: sekiranya menggunakan tangan utk.menguli,uli sehingga lembut dan x melekat ditangan tp.adunan ni lembut ckit klu lekat ckit2 kt tangan tu oklah...selepas itu rehat kan seperti di atas dan tumbuk kuarkan angin.lpas tu follow lah cara no.3 sehingga siap)

Tiada ulasan: